Hazırlayan: Av.İbrahim SATIL
İNCELEMECİ TARAFINDAN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
1. İnceleme emrini alan incelemeci derhal incelemeye başlamalı ve 10 gün içinde incelemeyi bitirmelidir. Ek süre alabilir. Ancak ek süre 10 günden fazla olamaz ve 1 defaya mahsus alınabilir.
2. Disiplin soruşturması gibi incelemenin de yürütülmesi sürecinde “Gizlilik” esastır. Tüm yazışmalar "GİZLİ" ibareli yapılmalıdır
3. İnceleme disiplin soruşturması gibi herhangi bir usule tabi değildir. Ancak inceleme neticesinde elde edilen somut olgunun ortaya konması için, tüm işlemlerin yazılı yapılması ve en sonda da inceleme raporunun hazırlanması gerekmektedir.
4. İleri sürülen hiçbir iddianın sübuta ulaşmaması halinde, itham edilen kişi ya da kişilerin ifadelerinin alınmaması daha uygundur
İNCELEMECİ TARAFINDAN YAPILACAK İŞLEMLER
1.İnceleme konusu olayla alakalı bilgisi bulunan (Şikayet edilenlerde dahil) kişilere davet yazısı gönderilir. İncelemeye konu olay, bir tutanağa bağlanmışsa tutanakta adı geçen tüm kişilere davet yazısı gönderilmelidir. Kişiler telefonla veya e-mail ile de çağrılabilir. Davet şeklinin yazılı olması zorunlu değildir.
2. Şikayetçiye davet yazısı gönderilir.
3. Şikayetçinin beyanı alınır. Şikayet dilekçesinin kendisine ait olup olmadığı sorulur. İsnat olunan suç takibi şikayete bağlı bir suç ise mutlaka şikayetçinin beyanı alınmalı ve şikayetinin devam edip etmediği tutanağa geçirilmelidir.
Şikayetçi İfade Tutanağı-İndir
4. Şikayet/İhbarda yer alan iddiaların araştırılması bağlamında, varsa bilgi sahibi olan kişilerin beyanı alınır.
Bilgi sahibi davet yazısı-indir
Bilgi sahibi ifade tutanağı-İndir
3.Şikayet edilen, itham edilen kişi ya da kişilerin bilgi sahibi olarak ifadeleri alınır.
Şikayet olunan davet yazısı-indir
Şikayet olunan ifade tutanağı-İndir
5. 10 günlük süre yetmezse ek süre alınır. Ek süre on günden fazla olamaz.
6. inceleme raporu düzenlenir.
7. Dizi pusulası düzenlenir
8. İnceleme dosyası ve inceleme raporu, üst yazı ile görevlendirilen makama tevdi edilir.